dőre és álarcos keresztavatás jelmezverseny tojásfestés Pünkösd gyerekekkel aranypolgárok országzászló avatáson zöldségárus pónik a piacon Zsóka a piacon Wrábel három királyok must-kínálás országzászló avatás szürke marha keresztavatás-papok egy éves a piac Juhászék Krónikás Csillaghegyi találkozó élj 100 évig korcsolya rajzverseny advent Juhásszal kolbász farsang Bús Balázzsal zenekar a strandon Bori a piacon Mária néni_képkivágás Juhászék_képkivágás Mikulás_képkivágás Női kar_képkivágás meridián_képkivágás Pista_képkivágás zászlóanya_képkivágás virágvásár_képkivágás ünnepség a keresztnél képkivágás rajzverseny_képkivágás bonsai_képkivágás farsang udvari lovasok lovasok az utcán Apáca Show tél szellemeinek elűzése

A hét kérdése

Nemrégiben Erdélyből Csiha Kálmán nyugdíjas református püspök szolgált az új Békésmegyeri Református Gyülekezetben. Ekkor készült vele az újságunknak adott exkluzív interjú:

kerdes.gif Püspök úr, a prédikációjában volt egy félmondat, ami szíven ütött: "amelyik nemzet nem érinti meg Jézus köpenyét és nem gyógyul meg, az nem marad meg!" Hogyan kell ezt érteni? Miben látja a magyarság jövőjét és feladatát?

Magyarország mindig a történelem törésvonalán volt, a tatárjárás óta. A törésvonalaknál sok földrengés, vulkáni kitörés, szökőár van Ez veszélyes, de értékes vonal. Sok energia kerül a felszínre, elmos sok értéket, de elmos egy sor rosszat is. A törésvonalon feladatot és jövőt adott nekünk Isten. És jövő nincs cél nélkül!

kerdes.gif Mi ez a cél és milyen feladatot kaptunk?

A magyar nép azt a feladatot kapta, hogy anyagi és lelki katalizátor legyen a Kárpát medencében. Ezt a feladatát részben teljesítette. A 90-es években a Kelet-Európai politikai változások katalizátora lett. Anyagi, gazdasági előrehaladást tett. De a magyar nép nem tudott a hit katalizátora lenni. A hithez szárnyak kellenek - félszárnnyal nem lehet igazán repülni. Az igazi jövőnkhöz meg kell találni a saját lelkünket.

kerdes.gif Ezt hogyan kell érteni?

Az a nemzet, amelyik elveti lelkét, amelyik csak az anyagiakra néz, elveszti a jövőjét. Mint az a család, ahol nincs összetartó szeretet, csak az anyagiak után lohol. Saját lelkünket csak Isten mellett tudjuk megtalálni. Jézus mondta: "Ahogy én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!". Ahhoz, hogy Európa katalizátora tudjunk lenni, minőségi nemzetté kell válnunk: tanult emberfők kellenek, hitben, civilizáltságban, tudásban elsők kell legyünk. Mi mennyiséggel nem, csak minőséggel győzhetünk. Nagy nemzetté válásunkhoz nem elég vízszintesen nőni, hanem felfelé, Isten felé is nőni kell. Istentelen 50 év megölte a lelki látásunkat, ezt kell újra felépíteni.

kerdes.gif Mi kell ehhez? Hogyan lehet ezt megoldani?

Isten szerinti nevelés kell. Nem soviniszta, hanem Isten szerinti nemzet nevelés.

kerdes.gif Ezt hogyan érti?

Isten szerinti jó lelkipásztor, jó tanárok, orvosok, értelmiség kell. Ezért óriási felelőssége van az értelmiségnek. Az az értelmiség, amelyik csak magáért akar élni (csak pénzt keres), az értelmiségi bérmunkás. Az a kétkezi munkás, aki Isten szerint él és eszménye van, beletartozik a szellemi lovagrendbe. Nem elég csak elfogadni a Nyugatot, hanem mi kell bele vigyük a lelket. Ez a mi feladatunk. Magyarország akkor volt nagy- szellemileg és anyagilag nagy - azaz meghatározó tényező Európában, amikor ezt a feladatát betöltötte. Ha a magyar nép ezt nem fogja látni, hanem csak a maga kicsinyes, lélek nélküli, anyagi érdekei után fog szaladgálni és a torzsalkodás lesz, akkor ebből következően a magyarság felolvad a népek között és eltűnik, elsüllyed.

kerdes.gif Ennyire tragikus a helyzet?

Most az utóbbi években Magyarország, a magyarság jó úton van afelé, hogyha egyre több ember lesz, aki tudatosan akar ennek a szellemi lovagrendnek a tagjalenni és beteljesíteni a szellemi, lelki feladatát, akkor Magyarország sikeres ország lesz.

kerdes.gif Köszönjük, Püspök úr, hogy megtisztelte újságunkat és olvasóink nevében jó utat, jó egészséget kívánunk.