dőre és álarcos keresztavatás jelmezverseny tojásfestés Pünkösd gyerekekkel aranypolgárok országzászló avatáson zöldségárus pónik a piacon Zsóka a piacon Wrábel három királyok must-kínálás országzászló avatás szürke marha keresztavatás-papok egy éves a piac Juhászék Krónikás Csillaghegyi találkozó élj 100 évig korcsolya rajzverseny advent Juhásszal kolbász farsang Bús Balázzsal zenekar a strandon Bori a piacon Mária néni_képkivágás Juhászék_képkivágás Mikulás_képkivágás Női kar_képkivágás meridián_képkivágás Pista_képkivágás zászlóanya_képkivágás virágvásár_képkivágás ünnepség a keresztnél képkivágás rajzverseny_képkivágás bonsai_képkivágás farsang udvari lovasok lovasok az utcán Apáca Show tél szellemeinek elűzése

SPORTÉLET CSILLAGHEGYEN

1932-ben Csillaghegy sportja már említésre méltó múlttal rendelkezett, amit a Pilishegyvidéki Hírek  1932 július 3.-i számában id. Török Ferenc, téglagyári vezető, a Cs.K.A.C. ügyvezető elnöke foglalt össze „Békásmegyer-Csillaghegy sporttörténete 1904-1932” című cikkében.

„A Békásmegyer-Csillaghegy sporttörténetéről írni nehéz. Nehéz, mert egyéb feljegyzések hiányában csupán sportbarátaimtól gyűjtött adatokból kell az egészet meríteni. Szíves elnézést kérek mindenkitől, ha esetleg egy és más kimaradt a cikkemből.

A Csillaghegyi futball club 28 évvel ezelőtt, 1904-ben alakult, több szakosztálya volt, úgymint vívó, úszó, atlétika és futball; mindegyik szakosztály teljes felszereléssel rendelkezett. A club a Tisztviselőtelep Casinójában nyert elhelyezést, szakosztályai pedig igen szépen szerepeltek úgy, hogy országos viszonylatban is igen szép eredményeket produkáltak. A világháború kitörésekor természetesen az ifjúság bevonult és így a sport kényszerpihenésre volt kárhoztatva.

A világháború befejezésével a CS.F.C. újból életre kelt, majd 1920-ban a Magyar Országos Véderő Egylethez (Move) csatlakozott, illetve annak kötelékébe lépett. Itt kell megemlékeznem Vidovich Ferenc barátomról, aki fáradságot nem ismerve éjjeleket nappallá tett, hogy a CS.F.C. a régi, háború előtti hírnevét visszaszerezhesse. Őméltósága Kricsfaluay Mihály h. államtitkár elnöklete alatt Vidovich ügyv. elnök több szakosztályon megkezdte sportműködését és pedig az atlétikai vívó, úszó és futballal; az atlétikai szakosztály gyorsan felküzdötte magát. Vidovich és dr. Kiss Géza bölcs és szakszerű vezetése mellett arra a nívóra, hogy országos eredményeket értek el. Számos országos és kerületi bajnokságban, valamint egyéb nyílt versenyeken vettünk részt, továbbá a B.B.T.E. pályán atlétikai versenyeket is rendeztünk, ahol mindenütt eredményesen szerepeltünk.

Sokkal eredményesebben szerepelhettünk volna, ha megfelelő sporttelep állana rendelkezésünkre, mert telepe, amelyet 1923. évben szerzett csak futballmérkőzések megtartására használható, de sajnos atlétikára alkalmas sporttelep még ma sincsen ebben a városnak is beillő nagy községben, pedig egy rendes sporttelep éppoly fontos, mint a mindennapi kenyér.

Az úszó szakosztálynak is igen szép múltja van, kerületi bajnokságokon és több országos nyílt versenyeket is nyertünk.

A futball szakosztály is igen szép eredményeket ért el, amiben is két ízben Move bajnokságot, valamint kerületi bajnokságot nyert.

1923-ban Csillaghegyen megalakult Adamecz Ferenc úr vezetése alatt a Kissing telepi tornaclub, amely csupán futballszakosztállyal indult s igen jól szerepelt, kerületi bajnokságokat nyert s végül a közép magyar labdarúgó szövetség első osztályába küzdötte fel magát.

1928-ban B. megyer anyaközségben megalakult Jacobi István vezetésével a

B. megyeri tornaclub, mely csupán futballszakosztály felett rendelkezik és jelenleg is szerepel közép magyar második osztályban.

1930-ban alakult a csillaghegyi tenniszclub Deim Mihály, dr. Martiny László, Havas Gyula, Szegő Imre urak kezdeményezésére. Sikerült is az Árpád fürdő igazgatóságától három pályára való területet kapni, igen szép számú tag felett rendelkeztek, rendeztek több háziversenyt, amelyek igen jól sikerültek.

1931-ben a Csillaghegyen működő két legnagyobb sportegyesület a gazdasági helyzetre való tekintettel kénytelen volt fúzióra lépni, mely fúziós közgyűlésen a két egyesület a Move Csillaghegy-Kissing telepi atlétikai Club nevet vette fel s ezzel a sportbékét Csillaghegyen megteremtette. A futballszakosztálynak négy csapata játszik bajnokságért, egy a közép magyar labdarúgó szövetségben és három a Move labdarúgó ligában. Most indul meg az úszószakosztály, melynek igen nagy jövőt jósolok.”

A Move Csillaghegy-Kissing telepi atlétikai Club 1940-ig működött.

A következő egyesületek, egyletek ennek jogutódai. A továbbiakban a labdarúgás dominál.

1940-1945         MOVE Csillaghegyi TSE
1945-1949         Csillaghegyi Munkás Torna Egylet
1949–1950        Csillaghegyi Szakmaközi MTE
1950-1951         Csillaghegyi Textil
1950-ben beolvadt a Csillaghegyi SzSE-be
1951-1957         Csillaghegyi Vörös Lobogó SK
1957-2011         Csillaghegyi Munkás Torna Egylet
2011-ben megvették a megszűnt Rákosmenti Rojik FC játékjogát
2011-13             Csillaghegyi MTE - FC Rojik Kft.
2013-                Csillaghegyi Munkás Torna Egylet

MUNKAHELYI SPORTSZEVEZETEK:

A területhez köthető sportklubok mellett a szocialista nagyvállalatoknál is működtek sportklubok, labdarúgó, asztalitenisz, természetjáró stb. csapatok. E

1920-40_foci_reklám.jpg
Csilaghegyi labdarúgó csapat 1920
1920_képkivágás_csillaghegy_labdarúg
1920_csillaghegy_labdarúgó_csapata.jpg
1953_csillaghegyi_úttörő_labdarúgók
1956_lengyári_kézilabdások.jpg
1969._a_csillaghegyi_munkás_tornaegylet1969_csillaghegyi_mte_serdülő.jpg
cshegy_labdarúgó_csapata.jpg

CSILLAGHEGYI SPORTOLÓK, AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK:

Albert Flórián aranylabdás válogatott labdarúgó
Dunai Lajos / Drestyák Lajos/ labdarugó olimpiai bajnok
Foltán László olimpiai bajnok kenus
Gyepes Lajos 2004-es athéni olimpikon úszóedző, Erzsébet királyné díjas
Gyurta Dániel olimpiai és világbajnok úszó
Kolczonay Ernő többszörös magyar párbajtőr bajnok
Dr. Kovácsi Aladár öttusa olimpiai bajnok
Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusa
Munteán László olimpikon, evezős, veterán világbajnok
Nébald György olimpiai bajnok kardvívó
Nébald Rudolf olimpikon kardvívó
Parti János olimpiai bajnok kenus
Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok, párbajtőr vívó
Székely Éva úszó olimpiai bajnok
Dr. Török Ferenc öttusa olimpiai bajnok
Dr. Török Ottó öttusa olimpiai bronzérmes
Tulipán Mihály többszörös magyar labdarugó válogatott
Vaskuti István olimpiai bajnok, kenus

Székely éva
székely_Éva1_nagykép.jpg
dr. Móna István
móna_istván_lovon_vágtat.jpg
dr. Kovácsi Aladár
kovácsyali_lóugratás.jpg
dr. Török Ferenc
török15_ferifut.jpg
dr. Török Ottó
török7_ottó.jpg
Schmitt Pál
schmitt_pál.jpg
Gyurta Dániel
gyurta_daniel_02_1343850212.jpg

vissza a Csillaghegy régen és ma oldalra