dőre és álarcos keresztavatás jelmezverseny tojásfestés Pünkösd gyerekekkel aranypolgárok országzászló avatáson zöldségárus pónik a piacon Zsóka a piacon Wrábel három királyok must-kínálás országzászló avatás szürke marha keresztavatás-papok egy éves a piac Juhászék Krónikás Csillaghegyi találkozó élj 100 évig korcsolya rajzverseny advent Juhásszal kolbász farsang Bús Balázzsal zenekar a strandon Bori a piacon Mária néni_képkivágás Juhászék_képkivágás Mikulás_képkivágás Női kar_képkivágás meridián_képkivágás Pista_képkivágás zászlóanya_képkivágás virágvásár_képkivágás ünnepség a keresztnél képkivágás rajzverseny_képkivágás bonsai_képkivágás farsang udvari lovasok lovasok az utcán Apáca Show tél szellemeinek elűzése

Dr. Zsámboki Pál (1893-1952)

Dr. Zsámboki Pál

Dr. Zsámboki Pál a csillaghegyi templom építésének kezdeményezője és szellemi kivitelezője volt. A templomot Serédi Jusztinián szentelte fel. A Csillaghegyi Polgári Kör nemes feladatának tekinti méltóképpen felidézni a plébános úr emlékét, aki az itt töltött évei alatt igen sokat tett a település fejlődéséért. Fiú- és leány polgári iskolát alapított. A leányiskola vezetését a Kalocsai Iskolanővérekre bízta, akiknek zárdát létesített. (A zárda a Bercsényi utcában volt. A nővérek a rend beszüntetését követően is itt laktak.) A nővérek kezelésében óvoda is működött. Nevéhez fűződik a helyi közösségek kialakítása, melyek keretében igyekezett összeterelni a különböző társadalmi rétegeket. Egyesületeket szervezett, megalapította a Mária Kongregációt, a Dolgozó Leányok egyesületét, a Legényegyletet. Szociális érzékenységgel fordult a szegény sorsú családok felé, segélyezésüket a hívők szerény adományaiból fedezte. Varrodát létesített a szegény sorsúak támogatására. Kulturális tevékenységére ma is sokan emlékeznek. Az egyházközségnek saját kultúrterme és mozija is volt, amit Kárpát mozgónak neveztek. A filmekről is ő gondoskodott. Az általa szervezett színielőadások és a mozi bevételével is a templom építését támogatta.

IV. Károly udvari papja, Dr. Habsburg Ottó nevelője volt. A királyi család kíséretében emigrációba került, hazájától távol halt meg. Madeirai tartózkodásáról képek maradtak meg, köztük IV. Károly ravataláról készült fénykép is.
A Csillaghegyi Polgári Kör 2002-ben emlékkeresztet állított az ő és Csillaghegy politikai üldözött papjainak tiszteletére. A keresztavatáson Dr. Habsburg Ottó feleségével együtt jelen volt nevelőjének tiszteletére. A Lehel utca és Attila utca sarkán lévő tér a Zsámboki tér nevet kapta.

Dr. Zsámboki Pál és Csiszér József:

A népiskola és a templomépítés szinte egyidőben történt a Lehel utcában. A templom és iskolaépítő Zsámboki Pált és az iskolaépítő Csiszér József igazgatót kölcsönös tisztelet és barátság kötötte össze. Ennek néháy emlékét mutatjuk be.

zsámboki_csiszér_mini.jpg A képen Dr. Zsámboki Pál, Csiszér József és Búzás Manci, aki a templomi énekkar egyik szólistája volt
templombelső.jpgnewyorki_üdvözlet.jpg

Emigrációban IV. Károllyal Madeira szigetén

IV. Károly a trónörökös Habsburg Ottóval
Dr. Zsámboki Pál a gyermek Habsburg Ottóval
IV. Károly
Zita királyné
Madeira fénykép
IV. Károly ravatala

Károly-OttóIV. KárolyZitazsp_a_fiatal_habsburg_ottó_neveloje_minravatal.jpgmadeira_03.jpg
vissza a Katolikusok oldalra