dőre és álarcos keresztavatás jelmezverseny tojásfestés Pünkösd gyerekekkel aranypolgárok országzászló avatáson zöldségárus pónik a piacon Zsóka a piacon Wrábel három királyok must-kínálás országzászló avatás szürke marha keresztavatás-papok egy éves a piac Juhászék Krónikás Csillaghegyi találkozó élj 100 évig korcsolya rajzverseny advent Juhásszal kolbász farsang Bús Balázzsal zenekar a strandon Bori a piacon Mária néni_képkivágás Juhászék_képkivágás Mikulás_képkivágás Női kar_képkivágás meridián_képkivágás Pista_képkivágás zászlóanya_képkivágás virágvásár_képkivágás ünnepség a keresztnél képkivágás rajzverseny_képkivágás bonsai_képkivágás farsang udvari lovasok lovasok az utcán Apáca Show tél szellemeinek elűzése

kn

Régi csillaghegyiek még jártak a Kalocsai Iskolanővérek által vezetett iskolába, amely a Lehel utcában a katolikus templom oldalépületében működött. Az iskola az apácarendek feloszlatásáig, illetve az iskola államosításáig tartozott a rend felügyelete alá. Később általános iskolaként működött tovább. A zárda az egyházközség tulajdonában lévő Bercsényi utcai ingatlanon volt, ahol a nővérek a rend feloszlatása után is tovább laktak. Az iskola megalakulásának történetét az 1943-44-es évkönyv jól bemutatja, ebből idézünk.

Részlet az évkönyvből:
Az iskola múltja
Csillaghegy a világháború után rohamlépésekkel fejlődött. Ifjúsága szellemi szintjének emelése középiskola felállítását sürgette. Munkácsy Gizella tanárnő kísérletezett is egy koedukációs magánpolgári iskolával, de ez életképtelennek bizonyult. A község lánglelkű plébánosa, dr. Zsámboki Pál 1932-ben megalapította a rk. fiú- és leányiskolát, ez utóbbiban az oktató-nevelő munkát a Miasszonyunkról nevezett kalocsai szegény iskolanővérekre bízta. Ebben az iskolaévben az igazgatás közös volt a fiúiskolával, a következő évben már mint önálló iskola működött mindkettő. A leányiskola igazgatója Pfeiffer Mária Kornélia főnöknő lett. Tantermekül a következő 3 évben a helység legszebb részén, árnyas kertek közepén bérelt főutcai villák szolgáltak. Az alapító törhetetlen akaratereje 1935-ben megteremtette a mai polgári leányiskola épületét. A tanítványok létszámának örvendetes növekedése 1942-ben teremnagyobbítást, 1943-ban pedig új termek építését követelte. A nevelés fontosságát megértő plébános, dr. Jaszovszky József és az egyházközség vállalta e súlyos időben is a nagy áldozatokat követelő építési költségeket.
A munkálatok folyamatban vannak és reméljük, hogy a következő iskolaévben zavartalanul megkezdhetjük nevelő-oktató munkánkat.

A teljes évkönyv is sok érdekes információt tartalmaz az akkori oktató-nevelő munkáról. Szívmelengető érzés olvasni azoknak, akik a felsorolt nevekben iskolatársaikat fedezik fel. Az érdemjegyeket letakartuk, bár vannak, akik igazán büszkék lehetnének rájuk.

A RÉGI TANÍTVÁNYOK ÁLTAL MEGŐRZÖTT FÉNYKÉPEK

Vissza a Csillaghegyi iskolák története oldalra
Vissza a Katolikusok oldalra